- Noblesse oblige cu Valentin Șerban, Ștefan Cazacu și Ioan-Dragoș Dimitriu -

Sala Patria, sala mare
10 APRILIE 2024
Ora 19,00

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL MUZICII DE CAMERĂ

Noblesse oblige
cu
Valentin Șerban – vioară
Ștefan Cazacu – violoncel
Ioan-Dragoș Dimitriu – pian

Program:
LUDWIG VAN BEETHOVEN
Trio pentru pian în Si bemol major, op. 97 „Arhiducele”

DMITRI ȘOSTAKOVICI
Trio pentru pian nr. 2 în mi minor, op. 67

Biletele (inclusiv cele cu reducere) se găsesc la casieria Filarmonicii Brașov sau online la https://www.bilet.ro/promoter/filarmonica-brasov.

La achiziționarea a 9 bilete de la casierie (pentru toate evenimentele festivalului), veți primi 2 bilete gratuit. Astfel, veți plăti doar pentru 7 bilete.

LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770 Bonn – 1827 Viena)
Trio pentru pian în Si bemol major, op. 97 „Arhiducele” (1811)

Allegro moderato
Scherzo (Allegro)
Andante cantabile, ma però con moto
Allegro moderato

Trio pentru pian în Si bemol major, op. 97 „Arhiducele” a fost scris de către Ludwig van Beethoven în anul 1811 și a fost dedicat arhiducelui Rudolph al Austriei. Nobilul era cel de-al 12-lea și cel mai mic fiu al împăratului Leopold al II-lea, al Sfântului Imperiu Roman. Rudolph era un pianist amator, care i-a devenit elev, prieten și chiar patron lui Beethoven, motiv pentru care compozitorul i-a dedicat numeroase lucrări.

Schița lucrării „Arhiducele” a fost scrisă în vara anului 1810, lucrarea fiind ulterior finalizată în luna martie a anului următor. Este construită pe o structură tradițională din patru mișcări, prima având o formă de sonată, iar ultima de rondo-sonată. În comparație cu alte lucrări beethoveniene din genul cameral, „Arhiducele” acordă un rol mai important pianului.
Trio-ul a fost scris la scurt timp după premiera de succes a lucrării orchestrale Wellingtons Sieg, op. 91 (Victoria din Wellington). Chiar dacă prietenia dintre Beethoven și Rudolph a avut și piedici sau provocări, compozitorul se simțea dator să îi dedice în continuare lucrări, fiindu-i astfel recunoscător pentru sprijinul financiar de care a dat dovadă mereu arhiducele. Există multe dezbateri cu privire la timpul pe care Beethoven l-a dedicat compunerii acestui Trio, deși un manuscris mai vechi din martie 1811 ar putea dovedi că a fost compus în doar trei săptămâni. În această perioadă, Beethoven avea un mare succes cu compozițiile sale. Din acest motiv, i-a scris personal arhiducelui ca lucrarea să fie copiată în palatul nobiliar, pentru a nu fi furată partitura originală. Acest fapt s-a repetat în mai multe rânduri și în felul acesta, arhiducele și-a creat o bibliotecă cu toate sau cu majoritatea compozițiilor lui Beethoven, copiate pentru a fi conservate.

La două zile după finalizarea lucrării camerale, Beethoven a interpretat-o la rezidența baronului Neuworth într-un cadru privat. O interpretare publică a piesei a avut loc abia în 1814, atunci când Beethoven s-a aflat la pian, Ignaz Schuppanzigh la vioară și Josef Linke la violoncel. Premiera a avut loc la 11 aprilie 1814 și s-a desfășurat la hotelul vienez „Zum römischen Kaiser”. În acea perioadă, Beethoven avea deja probleme serioase cu auzul. La câteva săptămâni după acest eveniment a mai apărut o dată în public ca pianist, după care a fost nevoit să renunțe pentru totdeauna la statutul de interpret.

 

DMITRI ȘOSTAKOVICI (1906 Sankt Petersburg – 1975 Moscova)
Trio pentru pian nr. 2 în mi minor, op. 67 (1944)

Andante – Moderato
Allegro con brio
Largo
Allegretto – Adagio

Trio pentru pian nr. 2 în mi minor, op. 67de Dmitri Șostakovici este o lucrare pentru vioară, violoncel și pian, compusă între 1943-1944, care a avut premiera la 14 noiembrie, în anul finalizării compoziției. I-a fost dedicată lui Ivan Sollertinsky, un prieten apropiat al compozitorului, care a decedat în luna februarie 1944, fapt care l-a afectat profund pe Șostakovici. Lucrarea este alcătuită din patru mișcări, ultima purtând numele de „Dansul morții” și fiind renumită pentru folosirea modurilor evreiești.

Șostakovici a început să lucreze la acest trio în decembrie 1943, după ce a afirmat cu două luni înainte faptul că va compune un trio cu pian bazat pe teme folclorice rusești. Înainte să finalizeze prima parte, amicul compozitorului, Ivan Sollertinsky, a murit la vârsta de 41 de ani în urma unor probleme cardiace. Fiind profund afectat de pierderea prietenului său, Șostakovici a decis să îi dedice lucrarea, în semn de omagiu. Într-o scrisoare adresată văduvei lui Sollertinsky, compozitorul a afirmat faptul că este imposibil să exprime în cuvinte durerea care l-a cuprins la aflarea veștii cumplite și că va fi incredibil de greu să trăiască fără el. În următoarele luni, Șostakovici s-a confruntat cu o depresie atât de apăsătoare, încât a crezut că nu va mai putea să compună niciodată. A reușit în cele din urmă să finalizeze acest trio la 13 august 1944 și să îl interpreteze în premieră la Leningrad în data de 14 noiembrie, alături de doi instrumentiști din Cvartetul Beethoven: Dmitri Tsyganov și Sergei Shirinsky. Alături de aceiași colegi de scenă, Șostakovici a înregistrat lucrarea în anul 1946, iar în anul următor a apărut o a doua înregistrare cu David Oistrakh și Miloš Sádlo în cadrul Festivalului de la Praga. De asemenea, compozitorul a fost distins cu Premiul Stalin pentru compunerea acestui trio.

 

Valentin Șerban

Valentin Șerban este câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu (ediția 2020/21), după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, la Ateneul Român.

Valentin Șerban a obținut diploma de licență la Universitatea „Transilvania” din Brașov și a urmat cursuri de master la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz, sub îndrumarea reputatei violoniste, Silvia Marcovici. A concertat în România, Franța, Germania, Austria și Italia. Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret.

A început să studieze vioara la vârsta de șapte ani, în orașul său natal (Brașov, România). La începutul educației sale muzicale, Valentin Șerban a luat lecții și a participat la cursurile de măiestrie susținute de violoniști precum Valeriu Rogacev, Daniel Podlovschi, Maestro Ştefan Gheorghiu, Adam Han-Gorski, Maestro Ilarion Ionescu-Galaţi, Silvia Marcovici, Leonidas Kavakos, Ivry Gitlis, David Grimal, Mihaela Martin, Adam Han-Gorski, Arlette Bonamy, Alexandru Tomescu.

Este câștigătorul unor concursuri naționale și internaționale de vioară, cum ar fi: Concursul Internațional Andrea Postacchini (Italia), Concursul Național Mihai Jora (România), Concursul Internațional Ștefan Ruha (România), Concursul Internațional În Memoria lui Enescu (România).
A cântat în faimoasele săli de concerte: Grande Salle Pierre Boulez – Philharmonie de Paris, Konzerthaus Berlin, Queen Elisabeth Hall în Antwerp, Ateneul Român, Opéra de Dijon, Le Volcan în Le Havre etc. și a fost pe aceeași scenă cu muzicieni renumiți, precum: Alina Pogotskina, Alissa Margulis, Alexander Buzlov, Konstantin Heidrich, Claudio Bohorquez, Viviane Hagner, Diana Ketler, Răzvan Popovici, Aimo Pagin, Vladimir Mendelssohn, Philippe Graffin, Marius Ungureanu.

 

Ștefan Cazacu

Un talent muzical de excepţie, care îşi găseşte exprimarea prin sunetele violoncelului, Ştefan Cazacu, un tânăr artist ce reuşeşte să se impună pe scenele naţionale şi internaţionale.

Născut în anul 1994, Ştefan Cazacu şi-a început formarea muzicală alături de tatăl său, distinsul violoncelist Marin Cazacu.

A terminat studiile la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa profesorului Răzvan Suma şi la Universitatea de Muzică din Viena.

Talentul său a fost răsplătit prin numeroasele Premii I obţinute în diverse competiţii naţionale şi internaționale. Totodată a fost distins cu Premiul al III-lea la Concursul Internațional George Enescu (2020-2021), Premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen – Austria (2008), Premiul al II-lea la Concursul AntonioJanigro – Croaţia (2008), Marele Premiu al Concursului Eurovision Young Musicians (2010 Bucureşti), Marele Premiu la Concursul Paul Constantinescu (2015), Marele Premiu la Concursul George Georgescu, Marele Premiu la Concursul Mihail Jora (2016) şi Premiul Tânărului Interpret oferit de Revista Actualitatea Muzicală (2009).

A susţinut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Ungaria şi Germania şi a colaborat în calitatea de solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar şi cu Orchestra Filarmonicii din Chişinău, Orchestra simfonică din Valencia şi Orchestra simfonică din Alicante. Ștefan Cazacu a cântat sub bagheta unor dirijori precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Camil Marinescu şi Theo Wolters.

 

Ioan-Dragoș Dimitriu

Ioan-Dragoș Dimitriu, născut la Brașov în anul 1991, și-a făcut debutul internațional în 2011 la sala Filarmonicii din Berlin cu concertul numărul 5 „Imperialul“ de Beethoven. La 5 decembrie 2018 a cântat cu orchestra la Konzerthaus Viena interpretând Rhapsody in Blue de Gershwin.
A început studiul pianului la vârsta de 6 ani și a fost îndrumat pe căile artei pianistice de către pianista Prof. Univ. Dr. Corina Ibănescu. Între 2003–2010 a obținut peste 20 de premii I și cinci Mari Premii la concursuri naționale și internaționale de pian, printre care Premiul I la Concursul Internațional de Muzică din Fundao, Portugalia, între 2003-2007 Premiul I la Olimpiadele Naționale și a fost laureat al Eurovision Young Musicians. De asemenea, a concertat alături de majoritatea orchestrelor din România sub bagheta dirijorală a unor maeștri precum Ilarion Ionescu-Galați, Horia Andreescu, Tiberiu Soare ș.a.

În 2010 a fost admis la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena unde a lucrat sub îndrumarea lui Martin Hughes și pe urmă cu Stefan Arnold.

În ultimii ani și-a propus să susțină artiștii și arta în rândul tinerilor muzicieni, în acest sens a fondat agenția de impresariat Aegeria Artists Management la Viena și Transylvanian International Piano Competition la Brașov. Împreună cu pianistul Horia Mihail, a fondat în anul 2019 Festivalul TAMTAM la Brașov şi începând cu martie 2020, pe perioada pandemiei, cei doi au fondat ScenaVirtualăTAMTAM, prima de acest fel apărută în lume.

În perioada 2020-2023, Ioan-Dragoş Dimitriu a ocupat funcția de manager al Filarmonicii Brașov.

Text realizat de Bianca Man
Corectură: Anna Niculescu


Accesul la concertele din Sala Patria nu este permis copiilor sub 6 ani. Vă mulțumim pentru înțelegere.

Accesul în sala de concerte se face începând cu ora 18:30 până la ora 19.

Dacă, din întâmplare ajungeți după începerea concertului, vă rugăm respectuos să intrați în sală sau între părțile pieselor sau la aplauze.
Pentru buna desfășurare a actului artistic, publicul spectator este invitat să participe la spectacolele Filarmonicii Brașov cu respectarea cerințelor de mai sus.

MASCA DE PROTECȚIE ESTE OBLIGATORIE

Nu se va permite accesul persoanelor fără mască de protecţie, aceasta trebuie să acopere nasul şi gura pe toata durata concertului precum si in spatiile salii Patria

PĂSTRAȚI DISTANȚA MINIMĂ DE 1,5 M

Distanţa se va respecta înaintea începerii concertului, în timpul concertului cât şi după concert

DEZINFECTAȚI-VĂ BINE PE MÂINI

Pentru dezinfectarea mâinilor se vor folosi dispensere amplasate la intrarea in cladire precum şi în spaţiile comune

TERMOMETRIZAREA ESTE OBLIGATORIE

Nu se va permite accesul persoanelor care simptome de infectie respiratorie si temperatura mai mare de 37,3ºC

***Măsuri obligatorii conform Ord. Nr. 3142/31.08.2020