- Dramma per musica cu Cvartetul Arcadia -

Sala Patria, sala mare
11 APRILIE 2024
Ora 19,00

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL MUZICII DE CAMERĂ

Dramma per musica

Cvartetul Arcadia
– Ana Török – vioara I
– Răsvan Dumitru – vioara II
– Traian Boală – violă
– Zsolt Török – violoncel

Program:
MIECZYSŁAW WEINBERG
Improvizație și Romanță – Primă audiție în România
Cvartetul de coarde nr. 3 op. 14

Pauză

FRANZ SCHUBERT
Cvartetul „Fata și moartea” în re minor, D 810

Biletele (inclusiv cele cu reducere) se găsesc la casieria Filarmonicii Brașov sau online la https://www.bilet.ro/promoter/filarmonica-brasov.

La achiziționarea a 9 bilete de la casierie (pentru toate evenimentele festivalului), veți primi 2 bilete gratuit. Astfel, veți plăti doar pentru 7 bilete.

MIECZYSŁAW WEINBERG (1919 Varşovia – 1996 Moscova)

Improvizație și Romanță (1950) – Primă audiție în România

Mieczysław Weinberg a fost un compozitor și pianist polonez-sovietic, a cărui creație cuprinde 22 de simfonii, 17 cvartete de coarde, precum și sonate pentru vioară, violoncel și pian, un concert pentru vioară și șapte opere. A fost contemporan cu Dmitri Șostakovici, cu care adesea a schimbat păreri în ceea ce privește compoziția. Este considerat unul dintre cei mai importanți compozitori sovietici, alături de Prokofiev și Șotakovici.

Imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, Weinberg a compus Cvartetele de coarde nr. 5 și nr. 6. În anul 1950 a abordat din nou genul cameral, compunând „Improvizație și Romanță” (Adagio. Andante). Astfel a îmbogățit genul cameral, acordând posibilități multiple ansamblului format din patru instrumentiști, oferind șansa fiecăruia dintre ei să fie pe rând soliști sau acompaniatori prin diferite elemente tehnice precum pizzicato sau susținerea de acorduri.

Curios este faptul că Weinberg nu a dat un număr de opus lucrării camerale scrise la jumătatea secolului XX. De asemenea, nu se cunosc informații cu referire la prima interpretare publică a cvartetului. Singura evidență cu privire la acest aspect este una recentă, din anul 2018, atunci când s-a cântat la Lucerna. Cu atât mai mult, este demn de menționat faptul că „Improvizație și Romanță” va fi interpretat pentru prima dată în România de către Cvartetul „Arcadia” în cadrul Festivalului Internațional de Muzică de Cameră de la Brașov.

Din creația aceluiași compozitor, ansamblul cameral „Arcadia” va interpreta „Cvartet de coarde nr. 3”, scris în anul 1944, opus care reflectă tonul sumbru și fatalist al perioadei respective.

 

Cvartetul de coarde nr. 3 op. 14 (1944)

Presto

Andante sostenuto

Allegretto

La sfârșitul lunii septembrie 1943, Weinberg se stabilea la Moscova. Nu a fost prima lui ședere la Moscova, deoarece fusese acolo mai devreme, în 1940, ca delegat de la Minsk la un eveniment numit Deceniul Artei Belaruse. Acolo l-a întâlnit pe Nikolai Myaskovsky, considerat o figură importantă în comunitatea compozitorilor moscoviți, iar la întoarcerea sa la Moscova și-a reînnoit imediat această cunoștință. Curând, s-a trezit și în contact frecvent cu Șostakovici, care se mutase definitiv la Moscova cu câteva luni mai devreme (Leningradul era încă sub asediu). Weinberg a fost admis în Uniunea Compozitorilor, ceea ce a fost un pas foarte important, deoarece a deschis oportunități pentru interpretarea și publicarea noilor sale lucrări. În februarie 1944, a început să schițeze prima sa lucrare „Moscova”, Cvartetul de coarde nr. 3, op. 14.

Premiera mondială a Cvartetului de coarde nr. 3 al lui Weinberg a avut loc în anul 2017, o inițiativă a cvartetului francez QuatourDanel (Marc Danel – prim violonist, Gilles Millet – violonist secund, Vlad Bogdănaș – violist, Yovan Markovitch – violoncelist), de a interpreta și a înregistra toate cele șaptesprezece cvartete de coarde ale compozitorului evreu sovietic-polonez Mieczysław Weinberg, care, în ciuda strălucirii compozițiilor sale, nu a fost niciodată susținut pe deplin de Uniunea Sovietică.

Prima mișcare este obsesiv pulsantă, cu excepția unor momente de mijloc mai liniștite. În cea de-a doua mișcare, cântă la unison vioara a doua, viola și violoncelul, peste care domină vocea acută a primei viori. În mișcarea a treia o frumoasă fugă interpretată în mare parte cu surdină,  baza unui subiect lipsit de griji, ar putea trăda puțin din cinismul lui Șostakovici.

 

FRANZ SCHUBERT (1797 Viena – 1828 Viena)

Cvartetul „Fata și moartea” în re minor, D 810 (1824)

Allegro

Andante con moto

Scherzo: Allegro molto

Presto

Cvartetul nr. 14 în re minor, D 810 de Franz Schubert, este cunoscut sub denumirea de Fata și moartea. Lucrarea compusă în anul 1824 este considerată „unul dintre pilonii repertoriului cameral”. Schubert a compus cvartetul după o perioadă în care a avut probleme grave de sănătate și a realizat faptul că nu se va mai putea bucura de viață prea mult timp. Numele a fost împrumutat de la tema părții a doua, cu toate că scriitorul Walter Wilson Cobbett este de părere că toate cele patru mișcări sunt scrise sub ideea apăsătoare de „dans al morții”.

Cvartetul a fost interpretat pentru prima dată în anul 1826 într-un cadru privat, însă a fost publicat abia în 1831, la trei ani după moartea compozitorului.

Perioada în care s-a scris lucrarea, a fost una foarte dificilă pentru Schubert. În anul 1823 Schubert s-a confruntat atât cu probleme serioase de sănătate, cât și cu o situație financiară precară: Făcuse o colaborare dezastruoasă cu Diabelli, care ar fi trebuit să îi publice mai multe lucrări, însă compozitorul nu a fost aproape deloc remunerat în urma acțiunii. De asemenea, ultima sa încercare de a scrie operă a fost una nereușită.  Toate aceste cauze au dus la scrierea cvartetului „Fata și moartea”, ca o urmare a liedului cu același nume și care, la rândul său, se bazează pe poemul lui Matthias Claudius. Tema acestui lied se regăsește în cea de-a doua parte a cvartetului. Aceasta reprezintă glasul morții, care redă teroarea întâlnită la sfârșit de viață.

 

Cvartetul Arcadia

Laureat al concursurilor Osaka International Chamber Music Competition (2014), Wigmore Hall London International String Quartet Competition (2012), şi International Chamber Music Competition Hamburg (2009), Cvartetul Arcadia a devenit în scurt timp unul dintre cele mai spectaculoase ansambluri ale generaţiei sale.

A fost înființat în anul 2006 de către studenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, care mai apoi au devenit absolvenți ai cursurilor postuniversitare de la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice de la Viena și membri Alumni ai European Chamber Music Academy. Cvartetul a susţinut reprezentaţii în întreaga lume. Din aprilie 2015 este cvartet în rezidenţă la Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” din București, unde activează și în prezent.

Cvartetul Arcadia a început colaborarea cu casa de discuri Chandos în Septembrie 2017, cu care a lansat un album ce cuprinde integrala cvartetelor de Béla Bartók. Recent, un nou proiect deosebit a prins contur, și anume înregistrarea celor 17 cvartete compuse de Mieczysław Weinberg.

Dorința membrilor Cvartetului Arcadia de a promova muzica clasică la cel mai înalt nivel, îmbinată cu dorința de a împărtăși experiențele lor cu generațiile viitoare de muzicieni, a dat naștere atelierului de muzică de cameră, numit Arcadia Chamber Music Classes, o serie de cursuri de măiestrie cu frecvență anuală, dedicată formațiilor camerale cu coarde, oferind îndrumare și sprijin profesional tinerilor.

Text realizat de Bianca Man & Anna Niculescu


Accesul la concertele din Sala Patria nu este permis copiilor sub 6 ani. Vă mulțumim pentru înțelegere.

Accesul în sala de concerte se face începând cu ora 18:30 până la ora 19.

Dacă, din întâmplare ajungeți după începerea concertului, vă rugăm respectuos să intrați în sală sau între părțile pieselor sau la aplauze.
Pentru buna desfășurare a actului artistic, publicul spectator este invitat să participe la spectacolele Filarmonicii Brașov cu respectarea cerințelor de mai sus.

MASCA DE PROTECȚIE ESTE OBLIGATORIE

Nu se va permite accesul persoanelor fără mască de protecţie, aceasta trebuie să acopere nasul şi gura pe toata durata concertului precum si in spatiile salii Patria

PĂSTRAȚI DISTANȚA MINIMĂ DE 1,5 M

Distanţa se va respecta înaintea începerii concertului, în timpul concertului cât şi după concert

DEZINFECTAȚI-VĂ BINE PE MÂINI

Pentru dezinfectarea mâinilor se vor folosi dispensere amplasate la intrarea in cladire precum şi în spaţiile comune

TERMOMETRIZAREA ESTE OBLIGATORIE

Nu se va permite accesul persoanelor care simptome de infectie respiratorie si temperatura mai mare de 37,3ºC

***Măsuri obligatorii conform Ord. Nr. 3142/31.08.2020