- ORCHESTRA DE CAMERĂ A FILARMONICII BRAŞOV -

Orchestra de Cameră a Filarmonicii Braşov a fost înfiinţată în anul 1970, din iniţiativa şi sub conducerea maestrului I. Ionescu – Galaţi, director al Filarmonicii Braşov în perioada 1973 – 1987, iar în prezent director onorific al Festivalului Muzicii de Cameră.

Orchestra de cameră a Filarmonicii Brașov. Foto: Iosif Trif

Prima componenţă a Orchestrei de cameră  cuprindea  21 de tineri  instrumentişti selectaţi din rândul Orchestrei simfonice a Filarmonicii.

Orchestra de Cameră a dobândit un bine meritat prestigiu  de la primele sale concerte. Graţie unităţii sale, rafinamentului şi capacităţii de a emoţiona, ansamblul cameral, ai cărui muzicieni se ridicau fiecare la valoarea unui solist, au acumulat, sub conducerea precisă şi elegantă a fondatorului său, un deosebit nivel în interpretarea muzicii de cameră.

Alături de Orchestra de Cameră au evoluat în concert muzicieni care au avut satisfacţia de a lucra cu acestă formaţie: Victor Tretiakov, Daniil Safran, Rafael Puyana, Jean Jacques Kantorow, Françoise-Joel Thiollier, Mihaela Martin, Remus Georgescu, Daisuke Soga ş.a.

Orchestra de Cameră a participat la peste 30 de ediţii ale Festivalului Internaţional al Muzicii de Cameră (între anii 1970 – 2024), a realizat turnee de concerte (Franţa – 1973, Germania – 1975, 1979, şi între anii 1990 – 1999, Olanda – 1975, Spania – 1976, Rusia – 1977, Cehia – 1978, Italia  – 1981, Austria  – 1985, Turcia  – 1991, Grecia – 1998) a înregistrat sute de minute de muzică pentru Radio România.

A mai efectuat turnee în centre muzicale din Austria şi Germania, dar şi trei turnee în Japonia, cu dirijorul Daisuke Soga. Încetându-şi activitatea în anul 1999, din raţiuni economice, acest ansamblu cameral este reînfiinţat începând cu ianuarie 2005, la iniţiativa doamnei prof. univ. dr. Stela Drăgulin, director interimar al Filarmonicii Braşov.

Astăzi Orchestra cuprinde un număr de 32 de artişti instrumentişti, componenţi ai Orchestrei simfonice, iar conducerea muzicală îi aparţine violonistului Sebastian Tegzeșiu, concert-maestru al orchestrei simfonice și director interimar al Filarmonicii Brașov.

 

Extrase de presă:

“Orchestra din Braşov este, fără rezerve, un ansamblu instrumental perfect, fără lipsuri, fără fisuri, fără greşeli cât de mici ar fi ele. E un fel de maşină idealăp de făcut muzică, pusă în mişcare de un uimitor motor de inimi, care, din punct de vedere muzical, artistic, par să bată sincronizate ritmului pe care îl indică, cu precizie de metronom şi cu admirabilă eficacitate, dirijorul I. Ionescu – Galaţi.”

 José Maria Roldan “Jordanos Musicales”(1976)

 

Această orchestră s-a prezentat în faţa publicului berlinez sub bagheta dirijorului I. Ionescu – Galaţi, ca un ansamblu format din muzicieni eminenţi, în majoritate tineri, ansamblu ce se caracterizează atât prin participarea solistică a fiecărui muzician, cât şi prin echilibrul interpretării în ansamblu.

Neuer Deutschland (1979)

 

“Sonoritatea ansamblului s-a caracterizat după cerinţele expresiei muzicale plină de energie, gingaş, delicat, transparent şi frumos. Ascultătorii au beneficiat de un eveniment sonor care va rămâne în amintirea lor”.

Peter Schmidt “Naumburger Tageblatt” (1998)

 


Componența orchestrei de cameră

Vioara I

Tegzeșiu Sebastian

Alexandru Hamzea

Liliana Lazăr

Alina Nauncef

Mădălina Gyorke

Valentin Jeinov

Corina Csomortani

Magdalena Suciu

 

Violă

Jakab Marton

Luiza Balint

Adrian Vasile

Ioana Papa

Natalia Feraru

Alexandru Brișcaru

Simona Gurău

Laurențiu Mara

 

Contrabas 

Nicolae Pop

Cornel Homocianu

Iulian Hășfăleanu

 

Vioara a II-a

Mihălcioiu Raluca

Raluca Constantin

Andreea Mărunțelu

Cătălina Jeinov

Andra Bălan

Balasz Ildiko

 

Violoncel 

Alexandra Enache

Florin Craiu

Arnold Crișan

Anna Mamalizhenko

Multhaler Vanda

Radu Croitoru

 

Pian/Celesta 

Ana-Maria Negrea

MASCA DE PROTECȚIE ESTE OBLIGATORIE

Nu se va permite accesul persoanelor fără mască de protecţie, aceasta trebuie să acopere nasul şi gura pe toata durata concertului precum si in spatiile salii Patria

PĂSTRAȚI DISTANȚA MINIMĂ DE 1,5 M

Distanţa se va respecta înaintea începerii concertului, în timpul concertului cât şi după concert

DEZINFECTAȚI-VĂ BINE PE MÂINI

Pentru dezinfectarea mâinilor se vor folosi dispensere amplasate la intrarea in cladire precum şi în spaţiile comune

TERMOMETRIZAREA ESTE OBLIGATORIE

Nu se va permite accesul persoanelor care simptome de infectie respiratorie si temperatura mai mare de 37,3ºC

***Măsuri obligatorii conform Ord. Nr. 3142/31.08.2020