- Istoric -

FILARMONICA BRAŞOV ISTORIC

Braşovul şi-a inaugurat viaţa publică de concert cu evenimentul artistic susţinut de Societatea filarmonică braşoveană („Kronstadter Philarmonische Gesellschaft”) în data de 6 mai 1878, sub bagheta lui Anton Brandner; impunându-se ca dirijor, compozitor şi pedagog, acesta poate fi considerat iniţiatorul şi fondatorul societăţii.Sub conducerea lui Max Krause, cel ce câştiga prin concurs postul de dirijor după moartea lui A. Brandner (în anul 1900), repertoriul orchestrei se diversifică iar viaţa de concert se amplifică. Activitatea frenetică a Societăţii filarmonice braşovene este întreruptă de ultimii doi ani ai primului război mondial, ani în care viaţa muzicală braşoveană va pierde cei mai buni muzicieni ai săi: Max Krause (1917) si Rudolf Lassel (1918).

Societatea filarmonica brasoveană îşi va relua activitatea în anul 1919 când braşoveanul Paul Richter este ales dirijor al Orchestrei Societăţii.

Paralel cu concertele simfonice şi vocal-simfonice, Emil Honigberger organizează prima stagiune de muzică de cameră în cadrul societăţii „Neue Zielgesellschaft”.

După 66 de ani, timp în care pe podiumul şi la pupitrul orchestrei s-au aflat personalităţi de excepţie (Johann Strauss în anul 1848, Joseph Joachim şi Johannes Brahms în 1878, Richard Strauss – 1921, Felix von Weingartner – 1923, George Enescu – 1923, 1928, 1930, Edwin Fischer), Societatea filarmonică braşoveană se desfiinţează. Viaţa muzicală anterioară va fi continuată, timp de două decenii, de marele dirijor şi profesor de muzică Dinu Niculescu, cel care a reuşit să adune fonduri şi să reorganizeze orchestra. Stimulată de colaborarea unor mari dirijori ca George Georgescu şi Constantin Silvestri orchestra obţine succese triumfale şi câştiga, pe drept cuvânt întreaga atenţie, fiind transformată din 1949 în Filarmonica de stat „G. Dima” Braşov.

O latura insemnata a activitatii Filarmonicii „G. Dima” a constituit-o concertele de muzica populara prezentate de catre orchestra „Miorita”.

Una dintre personalitatile care, pe parcursul anilor, au modelat cu bagheta destinul artistic al orchestrei simfonice inca din anii 60, este maestrul Emanuel Elenescu.

O extensie in multiple directii o cunoaste  „Festivalul International al Muzicii de Camera”, o prima editie a acestuia reusind sa se desfasoare in anul 1970. In acelasi an, din initiativa si sub conducerea maestrului I. Ionescu-Galati (director al Filarmonicii intre anii 1973 – 1986), a fost infiintata Orchestra de camera a Filarmonicii Brasov, iar trei ani mai tarziu orchestra simfonica realizeaza primul turneu peste hotare.

Un rol extrem de important in reintinerirea Orchestrei simfonice, precum si in reluarea ciclurilor concertelor lectie, l-a avut dirijorul permanent Ovidiu Dan Chirila, care a ocupat functia de Director al Filarmonicii Brasov in perioada 1996-2004.

De asemenea, pentru cea mai modernă sală din istoria filarmonicii – Sala Patria – un aport insemnat in realizarea si definitivarea proiectului (denumit „Reabilitarea Cladirii Cinematografului Patria”) a avut-o personalitatea proeminenta a vietii brasovene, Cecilia Doiciu, aflata la conducerea institutiei intre anii 2007 – 2010.

Odata cu inaugurarea „Salii Patria” in toamna anului 2013, proiectul asigura cadrul adecvat desfasurarii tuturor initiativelor culturale.

Pe parcursul intregii existenţe colaborarile cu numerosi artisti, oaspeti de mare renume, au avut darul de a confirma valoarea orchestrei si de a contribui la cresterea sa calitativa si artistica.

Sub conducerea directorului Liviu Mateș, Filarmonica Brasov a sustinut o bogata activitate concertistica in cadrul fiecarei stagiuni, avand angajati instrumentisti de o reala valoarea artistica, dirijori si solisti de renume national si international: dirijorii Ovidiu Dan Chirila si Cristian Orosanu, violonistul Florin Ionescu-Galati, pianistul Horia Mihail si cvartetul de coarde „Gaudeamus Quartet”.

Sub conducerea  violoncelistului Anton Niculescu, director al Filarmonicii Brasov  in perioada 2017-2020 Orchestra simfonica a Filarmonicii Brasov a oferit publicului meloman creatia unui evantai repertorial extrem de larg, ce apartine atat compozitorilor romani, cat si straini, din toate epocile si orientarile estetice muzicale.

În prezent, Filarmonica Brașov este condusă de pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu, manager al instituției.

MASCA DE PROTECȚIE ESTE OBLIGATORIE

Nu se va permite accesul persoanelor fără mască de protecţie, aceasta trebuie să acopere nasul şi gura pe toata durata concertului precum si in spatiile salii Patria

PĂSTRAȚI DISTANȚA MINIMĂ DE 1,5 M

Distanţa se va respecta înaintea începerii concertului, în timpul concertului cât şi după concert

DEZINFECTAȚI-VĂ BINE PE MÂINI

Pentru dezinfectarea mâinilor se vor folosi dispensere amplasate la intrarea in cladire precum şi în spaţiile comune

TERMOMETRIZAREA ESTE OBLIGATORIE

Nu se va permite accesul persoanelor care simptome de infectie respiratorie si temperatura mai mare de 37,3ºC

***Măsuri obligatorii conform Ord. Nr. 3142/31.08.2020